V kostole sv. Trojice inštalovali do funkcie evanjelického biskupa

02.02.2008 Prešov

V evanjelickom kostole sv. Trojice v Prešove dnes slávnostne inštalovali do funkcie nového biskupa Východného dištriktu (VD) Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Slavomíra Sabola.
Inštalácia nového biskupa bola súčasťou služieb božích, na ktorých sa zúčastnili okrem veriacich aj predstavitelia mesta, kultúrneho a spoločenského života a zástupcovia ďalších cirkví. Biskup Sabol pre TASR povedal, že kladie dôraz na budovanie spomínanej cirkvi zvnútra. Poznamenal, že iba vnútorne silná cirkev, ktorá vie, čomu čelí, môže obstáť v súčasnej sekularizovanej spoločnosti. Program svojho pôsobenia vidí v budovaní cirkevného spoločenstva,
vydávaní svedectva na základe Kristovho učenia a v službe veriacim pretlmočiť ho do skutkov lásky.
Sabola zvolili členovia cirkevných zborov (CZ) VD ECAV v decembrových voľbách 2007 za šesťročné funkčné obdobie. Úrad prevzal 18. januára tohto roka.
Biskupský stolec nebol obsadený od novembra 2006, keď ho zo zdravotných dôvodov opustil Igor Mišina. Funkciu biskupa dočasne vykonával zástupca biskupstva VD Jozef Havrila, zborový farár v Necpaloch, senior Turčianskeho seniorátu.
Nový biskup sa v nadchádzajúcom období sústredí na zhotovovanie a distribúciu materiálov pre cirkevné zbory a ich hlavným poslaním bude budovanie viery medzi mládežou a deťmi, ktoré podľa neho doteraz absentovalo.
Slavomír Sabol sa narodil v roku 1967, je ženatý a má tri deti. Po ukončení gymnaziálneho štúdia v Giraltovciach absolvoval Slovenskú evanjelickú bohosloveckú fakultu v Bratislave (1985-1990). Okrem toho študoval v Lipsku a Mníchove a v rokoch 1997 až 1999 absolvoval doplnkové pedagogické štúdium na Filozofickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Ako duchovný pôsobil od roku 1990 v CZ Poprade-Matejovciach, Ochtinej, Chmeľove a od roku 1997 až do zvolenia za biskupa bol zborovým farárom v Bystrom. Sabol je konseniorom Šarišsko-zemplínskeho seniorátu, predsedom Bohoslužobného výboru ECAV a
predsedom Združenia evanjelických duchovných.
 

Vyberte región